Petikan Salafi

"Demi Allah, kita berperang bukan berdasarkan bilangan, kekuatan atau Jumlah, kita berperang untuk memuliakan Agama yang telah dimuliakan Allah ini" Abdullah Ibn Rawahah r.a.


"Demi Allah! Debu yang berada di hidung kuda para sahabat nabi s.a.w yang berjuang bersama Nabi s.a.w lebih mulia dari kebanyakan sultan atau raja yang ada dalam dunia ini." Dr. Asri

"Demi Allah! Aku tolak Syiah; bukan dengan tangan tetapi dengan kaki" Harimau Menaip.Mutiara Kata

Dari Ibnu Umar ra berkata: Rasulullah saw memegang pundakku dan bersabda, “Jadilah engkau di dunia ini seperti orang asing atau penyeberang jalan.” Ibnu Umar ra berkata, “Jika kamu berada di petang hari, jangan menunggu pagi hari, dan jika engkau di pagi hari janganlah menunggu petang, manfaatkanlah masa sihat. Sebelum datang masa sakitmu dan saat hidupmu sebelum datang kematianmu.” (HR. Bukhari)

“Sesungguhnya bermula datangnya Islam dianggap ghurabaa(dagang/asing) dan akan datang kembali ghurabaa(dagang/asing) maka berbahagialah orang-orang asing itu. Para sahabat bertanya kepada Rasulullah Saw, “Ya Rasulullah, apa yang dimaksud orang asing itu?” Lalu Rasulullah menjawab, “Orang yang melakukan kebaikan-kebaikan di saat orang-orang melakukan kerosakan.” (HR. Muslim)

Dan dalam riwayat lain, "Sesungguhnya baginda ditanya perihal orang-orang yang asing itu, lalu baginda menjawab, "Iaitu orang-orang yang menghidupkan-hidupkan apa yang telah dimatikan manusia dari sunnahku" (HR Muslim, Ibnu Majah, dan at-Thabrani)

Dalam riwayat lain dari Ibnu Wahbin, "Baginda saw. bersabda, "Kebahagiaanlah bagi orang-orang yang asing, iaitu mereka yang berpegang teguh pada kitab Allah ketika ditinggalkan oleh orang banyak dan mengerjakan sunnah ketika dipadamkan oleh orang banyak"

Pemuda-Pemudi Harimau

9.5.10

Jasa Ibu tiada tolok bandingnyaSelamat Hari Ibu buat semua ibu-ibu di dunia (istimewa buat Ibu Melayuangkat). Al-Fatihah buat ibu kandungku yang pergi ketika aku berumur 12 tahun. Terima kasih kerana menyumbangkan zat-zat tubuhmu untuk aku hidup dan tidak membuang ku ke sungai.

3 comments:

kulatlapok said...

salam Bro:

Aku pung rasa sensitif jugak bila story pasal Ibu ni, tapi wa rasa bersyukur masih ada lagi Ibu disamping wa. Apapun semoga Ibu Harimau Menaip tenang abadi bersama orang2 yg beriman. Al_Fatihah.

Harimau-Menaip said...

Bro Kulat;

Tq dan lu memang sahabat gua dunia akhirat.

melayuangkat said...

Salam anak cyberku,

Al-Fatihah buat Arwah ibunya, semoga ruhnya terus diRahmati Allah swt. Amin!

Terima Kasih kerana ingat pada Mak Cik. Mak Cik terharu.

Semoga kamu akan menjadi bapa yang baik dan isteri menjadi ibu yang mithali dan dapat mendidik Chahaya Qaseh, Amanah Illahi dengan sebaiknya, InsyAllah. Amin!!