Petikan Salafi

"Demi Allah, kita berperang bukan berdasarkan bilangan, kekuatan atau Jumlah, kita berperang untuk memuliakan Agama yang telah dimuliakan Allah ini" Abdullah Ibn Rawahah r.a.


"Demi Allah! Debu yang berada di hidung kuda para sahabat nabi s.a.w yang berjuang bersama Nabi s.a.w lebih mulia dari kebanyakan sultan atau raja yang ada dalam dunia ini." Dr. Asri

"Demi Allah! Aku tolak Syiah; bukan dengan tangan tetapi dengan kaki" Harimau Menaip.



Mutiara Kata

Dari Ibnu Umar ra berkata: Rasulullah saw memegang pundakku dan bersabda, “Jadilah engkau di dunia ini seperti orang asing atau penyeberang jalan.” Ibnu Umar ra berkata, “Jika kamu berada di petang hari, jangan menunggu pagi hari, dan jika engkau di pagi hari janganlah menunggu petang, manfaatkanlah masa sihat. Sebelum datang masa sakitmu dan saat hidupmu sebelum datang kematianmu.” (HR. Bukhari)

“Sesungguhnya bermula datangnya Islam dianggap ghurabaa(dagang/asing) dan akan datang kembali ghurabaa(dagang/asing) maka berbahagialah orang-orang asing itu. Para sahabat bertanya kepada Rasulullah Saw, “Ya Rasulullah, apa yang dimaksud orang asing itu?” Lalu Rasulullah menjawab, “Orang yang melakukan kebaikan-kebaikan di saat orang-orang melakukan kerosakan.” (HR. Muslim)

Dan dalam riwayat lain, "Sesungguhnya baginda ditanya perihal orang-orang yang asing itu, lalu baginda menjawab, "Iaitu orang-orang yang menghidupkan-hidupkan apa yang telah dimatikan manusia dari sunnahku" (HR Muslim, Ibnu Majah, dan at-Thabrani)

Dalam riwayat lain dari Ibnu Wahbin, "Baginda saw. bersabda, "Kebahagiaanlah bagi orang-orang yang asing, iaitu mereka yang berpegang teguh pada kitab Allah ketika ditinggalkan oleh orang banyak dan mengerjakan sunnah ketika dipadamkan oleh orang banyak"

Pemuda-Pemudi Harimau

17.4.12

Proton Preve: Jangan Tekan Kuat-kuat

Kemaskini 18.4.2012: Ada yang kata aku memfitnah. Ada yang suruh aku keluar Malaysia. Bai, den buek apo? Den cumo ingatkan, jangan tokan dashboard tu kuek-kuek. Nanti khuatir butang ehh termasuk. Itu dari tafsiran den pado gambar. Den dah check, memang itu papan pemuka Proton Preve. Mungkin juga gambar itu adalah ketika technician ehh tongah setting dashboard tu...

Nombor 2, den tanyo, "Ini ke kereta bertaraf dunia?"..Kok yo, khobarlah IYO. Kok tidak, khobar yo TIDAK.

Itu pun nak emosional. Apparaa..

_______________________________________________________________________


Ini ke kereta bertaraf dunia?

26 comments:

Anonymous said...

Apa ceritanya.. Kurang jelas..

Edi神 said...

INI SECRET COMPARTMENT...

Anonymous said...

Cerita kurang jelas boleh menimbulkan fitnah , jgn jdkan diri kita sbg pnyebar yg fkta tdk jelas...
Wish seyess

Ah King said...

jgn nak tabur fitnah.Pastikan dulu sebelum komen.Kalau tak bangga dgn barangan tempatan boleh migrate duduk negara lain..

Anonymous said...

as salam,
mintak tolong bagi information kat mana masalah ni berlaku.

Anonymous said...

haha...fitnah apanya...namapun proton, enjin terbaik macam mana pun, masalah remeh tetap tak reti nak baiki..tunggu la 3-4 bulan, ada la komplen baru

Anonymous said...

button tenggelam je pun.. bukannye enjin terburai pon.. toyota berlambak enjin failure mase 1st batch

Anonymous said...

ferrari pun terbakar bro ...

razman said...

Laaa butang tu je dah bising..... Dasar keturunan bangsat dia ni...... Aku ingatkan dashboard tercabut ka?....... Berapa duit dapat buat kerja2 bangsat mcm ni.... Walaupun aku bukan pengguna Proton tapi aku bangga dgn pencapaian Proton..... Ini semua idea dr Tun M........

Anonymous said...

Psl minyak kita kot.

ep said...

bukan apa bang, bila fakta kurang tepat boleh jadi fitnah.fitnah ttp fitnah. kita boleh buat andaian tapi dari andaian tu orang ramai boleh buat andaian yang lebih.semua kerana andaian yang kurang faktanya.bahaya tu.

jadi sebagai penulis yang berlandaskan pegangan islam seperti abang, adalah tidak cerdik bila buat andaian begini.

setahu saya tiada seorang pon lagi pelanggan preve ni yang sudah dapat kereta jadi mungkin ini masih lagi dalam proses pembangunan.ini juga andaian jugalah.

Harimau-Menaip said...

Razman,

Lu nak orang baca blog satu posting lu tu ke? Gua dah baca.

Anak gua 2 tahun tu pun pandai tulis setakat blog lu tu..tapi dia tak pandai mencarut macam lu.

Harimau-Menaip said...

ep,

Anda betul. Etika saya sama macam Buletin Utama kan? Rasanya okay lah tu.

Tq sebab nasihatkan saya.

Anonymous said...

Lambo pun leh bako gak mase ngetes..

Anonymous said...

Proton blm kawe bunyi bising masuk dalam. Puas dah pusat servis cari tak jumpa. Kira dah naik boring . Inova kawe pulak 3 hari bawa balik tepi deskbord terjungkit. Saleman xnak twgb. Last2 potong tampal gam. 2x5. Aku yg kena

Roslan said...

proton ker moton...japanese car..continentel car...aku tak kira ,,kondem tetap condem...sbb aku ni kerja bahagian QC/QA...dan tau tentang quality.. ikut pada gambar tu button braket tengelam..aku judge NG cause itu bahagian cosmetik yang paling hampir dengan mata..dari segi defect rank aku judge A rank sebab dah terlepas dari slotnyer....dan yang button tu kerap digunakan,,,disamping itu view part tersebut dimana..lagi satu kalau disampling QA jumpa aku judge 1 lot NG, production kene check 100%, production stop haaaa,,, engineer bagi aku cause and action dulu, kalo aku check balik ok ,,baru aku approve kan lot tu...haaaaa,,, production jangan main2 1 minggu aku monitor problem ni..kahhhhhh,

sapa keje QC/QA kat sini....betul tak komen aku

Anonymous said...

Diam r ko razman suntut...

peruz said...

setuju ngan roslan... buat 8D report dulu.. hehe

Anonymous said...

saya nak dekat 10 tahun bawa proton wira. Beli masa mula kerja dulu. Yela gaji keje gomen tak seberapa. Member2 swasta beli kereta import,kita cuma mampu keta local. konon jimat. Tapi melepasi 4 thn, kereta import member masih best mcm baru, kereta local kita dah tak best. wpun member dah bawak keta import seluruh negara, dan kita cuma bawak keta tu pegi balik keje je =D jadi,memang akan rasa eh mustahil boleh sampai setaraf kereta import... =D oh ya, deme kata keta local maintenance murah.utk 2 thn pertama, yela kot...

-mummy_icha

Anonymous said...

Betul en Roslan...kne tau root caise dia apa..apa sebab leh jadi mcm tu...

Anonymous said...

Aku beli honda city pun tak samapai setahun tapi lampu led dekat suis aircond pun dah terbakar. Nama je branded, kualiti setahun pun belum tentu untuk part accessories ni... Dah kena tunggu sehari untuk bukak dashboard semata2 nak tukar lampu yg cinonet ni... hmmm... yang komplen bukan beli pun... Tak de yg perfect... Nasib2 la... Test drive tak ok tapi bila beli ok atau test drive ok tapi lepas beli tak ok....

Mail Lambung said...

rilex2....jangan huru hara kan blog ni...
die just share je bro...
thanx for sharing...
so sendir2 la nilaikan...
kat sini mcm2 org aku tgk...
yang positive thinking..dan xkurang gak yang negative....
comment membina n comment yang dah die sendiri ckp x jelas ape yang di'post'kan..tp terus comment tuduh2 mcm terang dan nyata pulak die paham...haha
rilex sudah..jom solat jumaat

Anonymous said...

complain kat proton...biar proton bt setel..thanks for info...have a nice day

joe jayx said...

slps 20 thn kalau mslh mcm tu x leh settle mmg bangsat la..

joe jayx said...

slps 20 thn kl mslh mcm tu x boleh settle mmg bangsat la.. dh berzaman pembeli complaint mslh sama..

Anonymous said...

yang termasuk kedalam tu bukan butang yang pegi tekan watpe????? patut la termasuk ke dalam. aparaaaa!!!! baca manual dulu la laikali. kalo naik kereta mercedez pon kalo tak baca manual tak guna gak. mmg jahanam la lu org punya kereta.