Petikan Salafi

"Demi Allah, kita berperang bukan berdasarkan bilangan, kekuatan atau Jumlah, kita berperang untuk memuliakan Agama yang telah dimuliakan Allah ini" Abdullah Ibn Rawahah r.a.


"Demi Allah! Debu yang berada di hidung kuda para sahabat nabi s.a.w yang berjuang bersama Nabi s.a.w lebih mulia dari kebanyakan sultan atau raja yang ada dalam dunia ini." Dr. Asri

"Demi Allah! Aku tolak Syiah; bukan dengan tangan tetapi dengan kaki" Harimau Menaip.Mutiara Kata

Dari Ibnu Umar ra berkata: Rasulullah saw memegang pundakku dan bersabda, “Jadilah engkau di dunia ini seperti orang asing atau penyeberang jalan.” Ibnu Umar ra berkata, “Jika kamu berada di petang hari, jangan menunggu pagi hari, dan jika engkau di pagi hari janganlah menunggu petang, manfaatkanlah masa sihat. Sebelum datang masa sakitmu dan saat hidupmu sebelum datang kematianmu.” (HR. Bukhari)

“Sesungguhnya bermula datangnya Islam dianggap ghurabaa(dagang/asing) dan akan datang kembali ghurabaa(dagang/asing) maka berbahagialah orang-orang asing itu. Para sahabat bertanya kepada Rasulullah Saw, “Ya Rasulullah, apa yang dimaksud orang asing itu?” Lalu Rasulullah menjawab, “Orang yang melakukan kebaikan-kebaikan di saat orang-orang melakukan kerosakan.” (HR. Muslim)

Dan dalam riwayat lain, "Sesungguhnya baginda ditanya perihal orang-orang yang asing itu, lalu baginda menjawab, "Iaitu orang-orang yang menghidupkan-hidupkan apa yang telah dimatikan manusia dari sunnahku" (HR Muslim, Ibnu Majah, dan at-Thabrani)

Dalam riwayat lain dari Ibnu Wahbin, "Baginda saw. bersabda, "Kebahagiaanlah bagi orang-orang yang asing, iaitu mereka yang berpegang teguh pada kitab Allah ketika ditinggalkan oleh orang banyak dan mengerjakan sunnah ketika dipadamkan oleh orang banyak"

Pemuda-Pemudi Harimau

15.11.09

Biarlah dia terjun!


Ramai kenalan Harimau yang sudah bosan dengan permainan politik Malaysia yang pentasnya kecil tetapi pelakonnya ramai ditambah dengan skrip yang bercelaru. Yang baik dikata jahat, yang tenang dikocak-kocak, yang gelora dikatakan tenang, yang hitam dilihat putih, yang putih tidak nampak keputihannya lagi, yang kawan dikatakan lawan dan yang lawan dibuat sebagai kawan.

Jahanam dan boleh menjahanamkan. Kita sebagai "penonton dan pembeli tiket" drama politik Malaysia tidak perlu terbawa-bawa karektor-karektor itu di dunia nyata. Biar pelakon-pelakon itu leka berlakon di pentas yang sementara itu. Kita wajib sedar objektif kita di dunia; menjadi hamba yang bertaqwa dan bersedia menuju ke hari perhitungan.

Malangnya, kita leka sangat dengan lakonan di pentas itu padahal kantong kita masih juga kosong. Kita masih perlu mengeluar keringat untuk makan esok hari.

Biarkan pelakon itu terjun dengan labu-labunya!

2 comments:

melayuangkat said...

Assalamualaikum anakku Harimau yang rajin menaip,

Memang betul dan Mak Cik faham apa yang tersirat dalam yang tersurat.

Kita mesti kerja kuat untuk meneruskan hidup walau apa pun lakonan di atas pentas politik tu.

Apa khabar cahaya mata kamu sekarang? Semoga sihat walAlfiat dan sejahtera seisi keluarga.

Harimau-Menaip said...

Waalaikumussalam Ibu,

Ramai yang menyampah dengan politik Malaysia sekarang. Yang tak penting sudah macam jadi prioriti.

Qaseh sihat...Oopppss. Nama dia Qaseh ****** ********* Binti **** *****. Hehehe..

Diharap Ibu juga sihat hendaknya.