Petikan Salafi

"Demi Allah, kita berperang bukan berdasarkan bilangan, kekuatan atau Jumlah, kita berperang untuk memuliakan Agama yang telah dimuliakan Allah ini" Abdullah Ibn Rawahah r.a.


"Demi Allah! Debu yang berada di hidung kuda para sahabat nabi s.a.w yang berjuang bersama Nabi s.a.w lebih mulia dari kebanyakan sultan atau raja yang ada dalam dunia ini." Dr. Asri

"Demi Allah! Aku tolak Syiah; bukan dengan tangan tetapi dengan kaki" Harimau Menaip.



Mutiara Kata

Dari Ibnu Umar ra berkata: Rasulullah saw memegang pundakku dan bersabda, “Jadilah engkau di dunia ini seperti orang asing atau penyeberang jalan.” Ibnu Umar ra berkata, “Jika kamu berada di petang hari, jangan menunggu pagi hari, dan jika engkau di pagi hari janganlah menunggu petang, manfaatkanlah masa sihat. Sebelum datang masa sakitmu dan saat hidupmu sebelum datang kematianmu.” (HR. Bukhari)

“Sesungguhnya bermula datangnya Islam dianggap ghurabaa(dagang/asing) dan akan datang kembali ghurabaa(dagang/asing) maka berbahagialah orang-orang asing itu. Para sahabat bertanya kepada Rasulullah Saw, “Ya Rasulullah, apa yang dimaksud orang asing itu?” Lalu Rasulullah menjawab, “Orang yang melakukan kebaikan-kebaikan di saat orang-orang melakukan kerosakan.” (HR. Muslim)

Dan dalam riwayat lain, "Sesungguhnya baginda ditanya perihal orang-orang yang asing itu, lalu baginda menjawab, "Iaitu orang-orang yang menghidupkan-hidupkan apa yang telah dimatikan manusia dari sunnahku" (HR Muslim, Ibnu Majah, dan at-Thabrani)

Dalam riwayat lain dari Ibnu Wahbin, "Baginda saw. bersabda, "Kebahagiaanlah bagi orang-orang yang asing, iaitu mereka yang berpegang teguh pada kitab Allah ketika ditinggalkan oleh orang banyak dan mengerjakan sunnah ketika dipadamkan oleh orang banyak"

Pemuda-Pemudi Harimau

7.6.09

Tulis dan Padam

Entah apa penyakit menimpa Harimau, 2-3 kali menulis dan memadamkan sebelum sempat diterbitkan. Menulis mengenai Husam pun tak kena, tulis pasal UMNO pun tak kena, tulis pasal rumahtangga kerabat raja tak kena...

Adakah Harimau terlalu "tua" untuk menaip lagi? Come on babe. Siapa lagi nak cerita perihal orang bawahan lagi?

Nak cerita kisah bumbung stadium runtuh? Klise sangat. Itu sudah jadi hal SPRM. Namun, biasalah Malaysia, lepas 2-3 bulan nanti, senyaplah. Yang Harimau khuatir, akhir siasatan akan ditamatkan dengan "TIADA YANG BERSALAH". Pergghh! Masa tu, orang bawah tentu dah panas.

Nak cerita mengenai kekalahan Husam? Malaysiakini dah cover dah.

Adakah ini bermakna orang bawahan sudah berhenti merintih? Adakah ini bermaksud orang bawah sudah bebas dari ketidak-adilan sistem politik yang serba tidak kena itu?

Wallahualam.

Harimau: lama tak menulis, sampai dah lupa password...hehehe,,,

11 comments:

Isa said...

Salam Rimau,

Lamo ekau sonyap... si tepet pun samo...

Orang bawahan bukan berhenti merintih... tetapi dah bosan dengan sikap... pi mai.. pi mai.. tang tu jugak...

Suara bawahan tidak kesampaian...

ALBANJARI said...

Salam rimau,
penyakit kau tu dah menyerang wak seminggu lalu..nak tulis serba tak kena,idea dtg tapi dipadam...so diam sekejap mencari rentak dan 'hantu'..

melayuangkat said...

Assalamualaikum anakku Harimau,

Apa Khabar???

Kadang-kadang memang macam tulah, tak menjadi sahaja tulisan kita.

Biasalah tu.

Elok juga cover pasal cuaca. Pasal sekarang ni cuasa kita dah mirip cuaca di Saudi, sikit lebih kurang.

Dengar kata dari Jabatan Kaji cuaca, keadaan ini Sampai Sept nanti. Wah, lambat lagi awan mendung akan tiba lagi di udara kita membawa hujan.

Ya, anakku, Hujan yang kita semua impikan...tak kira apa pun status kita, kita semua dahagakan...Hujan Rahmat dari Illahi.

Aboo said...

Tuan Rimau,

Biasa tu,culture kita kat M'sia ni kan bermusim...Buang bayi bermusim, bas terbalik bermusim, culik budak bermusim, menulis pun sama lah!

So,1Malaysia=1Cultrue lahhh..Haha!
Kadang2,bgus...sekali sekala kita break..! Huhuhu..

Roger!

Harimau-Menaip said...

Waalaikumussalam Ibu,

Memang panas sekarang. Ni pun tengah berlengas. Baru balik kenduri.

Tuan Al-Banjari,

Blogger Otai macam Tuan lain pembawaknya. Mana sama ngan blog nyamuk macam ni. Hehehe.
Dengar cerita, blogger "dianaktirikan" di Muktamar...betul ke bro.?

Aboo dan ISA,

Sonyap..tapi kepala tengah memantau. Silap sikit...den tembak.

Anonymous said...

tak tau la kamu punya pengunjung sekarang da brapa ramai.

kalau 10 ribu, saya yakin 1 ribu tu, saya yang conquer.

sehari 4 atau 5 kali bukak.
sejak pilihanraya 13 dulu.

sama dengan blog kerajaan rakyat.

tak tau kenapa 2 blog ni menjadi pilihan saya.
padahal banyak je lagi blog yg lain2.

dulu kamu rajin menghapdate.
skarang da kurang.
tapi saya still bukak.
dengan harapan kamu telah menghadate.

Parpu Kari said...

SALAM BRO HARIMAU, SAYA NAK BAGITAU BLOG SAYA DAH TUKAR ALAMATNYA!

http://parpukari.blogspot.com

sibin said...

Assalamu'alaikum

Al-Qur'an Online + Murottal + Tafsir + Asbabun Nuzul
http://alquranonline.co.cc/

Risalah Islam
http://sibin2007.multiply.com/

Koleksi ebook, Aplikasi Handphone
http://assalambook.as.funpic.org/

Koleksi Streaming Radio Dakwah
http://assalambook.as.funpic.org/Streaming_Radio_TV_Islam.m3u

sibin said...

Assalamu'alaikum

Al-Qur'an Online + Murottal + Tafsir + Asbabun Nuzul
http://alquranonline.co.cc/

Risalah Islam
http://sibin2007.multiply.com/

Koleksi ebook, Aplikasi Handphone
http://assalambook.as.funpic.org/

Koleksi Streaming Radio Dakwah
http://assalambook.as.funpic.org/Streaming_Radio_TV_Islam.m3u

Anonymous said...

Salam Rimau,

Boleh tak tulis pasal ex-Kepala Rimau yg dulu menteri tapi sekarang dapat jawatan setaraf menteri ?

ex-Kepala Rimau dikatakan anti-Melayu tapi dapat jadi menteri. Dia pernah kata gitu kat staff Kepala Rimau yg tidak bersetuju di-outsource.

Sekarang ex-staff ni terpaksa kerja dgn syarikat US. Dengar cerita dah mula tak beri kenaikan gaji. Ini tanda-tanda nak buang org lah tu.

Hanya nak tahu.

Nani

Harimau-Menaip said...

Noted, Parpukari.

Thanks Anonymous 8:35 pm. Kalau saya kenal awak, sudah tentu saya belanja teh tarik (kalau kita bertemu).

Anonymous Nani,

Siapa pulak Kepala Rimau tu? Memang nak kena terajang dia tu.