Petikan Salafi

"Demi Allah, kita berperang bukan berdasarkan bilangan, kekuatan atau Jumlah, kita berperang untuk memuliakan Agama yang telah dimuliakan Allah ini" Abdullah Ibn Rawahah r.a.


"Demi Allah! Debu yang berada di hidung kuda para sahabat nabi s.a.w yang berjuang bersama Nabi s.a.w lebih mulia dari kebanyakan sultan atau raja yang ada dalam dunia ini." Dr. Asri

"Demi Allah! Aku tolak Syiah; bukan dengan tangan tetapi dengan kaki" Harimau Menaip.Mutiara Kata

Dari Ibnu Umar ra berkata: Rasulullah saw memegang pundakku dan bersabda, “Jadilah engkau di dunia ini seperti orang asing atau penyeberang jalan.” Ibnu Umar ra berkata, “Jika kamu berada di petang hari, jangan menunggu pagi hari, dan jika engkau di pagi hari janganlah menunggu petang, manfaatkanlah masa sihat. Sebelum datang masa sakitmu dan saat hidupmu sebelum datang kematianmu.” (HR. Bukhari)

“Sesungguhnya bermula datangnya Islam dianggap ghurabaa(dagang/asing) dan akan datang kembali ghurabaa(dagang/asing) maka berbahagialah orang-orang asing itu. Para sahabat bertanya kepada Rasulullah Saw, “Ya Rasulullah, apa yang dimaksud orang asing itu?” Lalu Rasulullah menjawab, “Orang yang melakukan kebaikan-kebaikan di saat orang-orang melakukan kerosakan.” (HR. Muslim)

Dan dalam riwayat lain, "Sesungguhnya baginda ditanya perihal orang-orang yang asing itu, lalu baginda menjawab, "Iaitu orang-orang yang menghidupkan-hidupkan apa yang telah dimatikan manusia dari sunnahku" (HR Muslim, Ibnu Majah, dan at-Thabrani)

Dalam riwayat lain dari Ibnu Wahbin, "Baginda saw. bersabda, "Kebahagiaanlah bagi orang-orang yang asing, iaitu mereka yang berpegang teguh pada kitab Allah ketika ditinggalkan oleh orang banyak dan mengerjakan sunnah ketika dipadamkan oleh orang banyak"

Pemuda-Pemudi Harimau

1.8.09

Hebahan dari emel {2}

di salin tampal dari emel.

Saya* tidak menafikan bahawa kematian Teoh Beng Hock perlukan kepada pembelaan. Saya amat mengalu-alukan keputusan Kabinet untuk menubuhkan satu inkues dan Suruhanjaya Bebas Diraja untuk menyiasat dan menentukan punca kematian Beng Hock. *

Siasatan yang telus dan rapi mesti dijalankan tanpa rasa takut agar dapat memuaskan hati semua pihak, apatah lagi pihak keluarga dan parti pembangkang yang begitu bersungguh-sungguh dalam isu ini.Namun, saya merayu, semua parti berkepentingan, supaya bersabar menunggu sehingga siasatan selesaikan dijalankan. Di kala itu, kita akan mengetahui apa yang benar, apa yang salah dan siapa yang benar dan siapa yang salah.

Selepas itu juga, kita boleh bercakap dan berkokok berpuas-puasnya mengenai perkara ini.Hukumlah mereka yang bersalah, tetapi jangan jadi Tuhan sebelum sesuatu perkara dibuktikan. Saya amat takut politik mahukan jadi Tuhan yakni denganmembuat andaian pelik-pelik, yang mana hanya Tuhan sahaja yang Maha Mengetahui sebelum sesuatu perkara dibuktikan.

Dalam menganalisis isu ini, saya teramat hairan kenapa tiga parti politikCina, MCA, Gerakan dan DAP, serta parti pembangkang Melayu yang lain begitu bersungguh-sungguh membuat pelbagai andaian dengan menuding jari kepadapihak-pihak tertentu, tanpa menunggu keputusan siasatan.Saya tidak menafikan ada yang tidak kena dengan cara Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengendalikan kes ini.

Namun, tindakan menuding hariini seolah-olah memperlihatkan mereka mahu memenangi hati orang Cina, demi kepentingan politik. Lebih-lebih lagi parti-parti komponen seperti Gerakandan MCA yang telah mula hilang kepercayaan orang Cina.Ketua Wanita MCA mengeluarkan kenyataan lebih ekstrem mendesak Menteri Dalam Negeri supaya anak yang dikandung oleh teman wanita Beng Hock diletakkan status anak sah taraf dan bukan anak luar nikah.

Sedangkan kita semua tahubahawa mereka belum berkahwin secara rasmi atau telah bersekedudukan tanpa nikah. Bermakna, anak itu tetap anak zina atau anak luar nikah (anak tidaksah taraf). Berapa ramai lagi anak luar nikah yang ingin kita sahkan hasildaripada hubungan luar nikah ini.Sedarkah Ketua Wanita MCA betapa ramai gadis-gadis Melayu Islam yang menjadi mangsa (bersekedudukan dengan pasangan Islam atau bukan Islam, sama adasecara paksa atau sukarela) melahirkan anak luar nikah tanpa dibinkan kepada bapa mereka? Kenapa MCA tidak memperjuangkan nasib mereka?Kenapa MCA tidakpergi berjumpa Menteri Dalam Negeri untuk mengesahkan semua hubungan sumbangini?

Apa pun jua punca kematian Beng Hock, hubungan yang haram tetap haram, ia tidak boleh disahkan, hanya kerana insiden ini.Jika ditakdirkan Gautama Buddha (juga Konfusius dan Lao Tzu) masih hidup,sudah tentu tindakan Ketua Wanita MCA ini akan dicela kerana ajaran Buddha (juga agama lain, terutama agama Islam) mengharamkan sama sekali perbuatan berkesedudukan (zina) tanpa nikah, apatah lagi sehingga melahirkan anak luar nikah.Saya amat mengharapkan parti-parti politik Cina bertindak waras dan jangan terlalu ekstrem.

Fikirkanlah hati orang lain jua bila mengeluarkan sesuatu kenyataan, terutama orang Melayu.Orang Melayu tidak kurang yang menjadi mangsa seperti Beng Hock.Persoalannya, berapa ramai di kalangan kita yang bangun membela mangsa tersebut? Kenapa bila seorang Cina meninggal dunia (kita masih belum mendapat puncanya), Malaysia seolah-olah seperti macam nak kiamat atau dilanda tsunami.Saya juga amat bersimpati dengan Beng Hock, tetapi beliau sudah ditakdirkan meninggal dunia dalam keadaan sedemikian. Mesti ada hikmah di sebaliknya.

Tidak bolehkah kita tunggu hingga siasatan selesai.Saya ingin bertanya kepada parti-parti politik Cina, akhbar-akhbar Cina dan parti-parti politik pembangkang Melayu, sejauhmanakah pembelaan dibuatsekiranya ia berlaku di kalangan orang Melayu? Misalnya, pembunuhan gadis model Mustakizah Jaafar pada 14 November 1998. Berapa ramai yangbersungguh-sungguh menunjukkan belang mereka. Apakah MCA, Gerakan dan DAP begitu bersungguh-sungguh menunjukkan pembelaan terhadap Mustakizah?Berapa ramai yang tampil berdemonstrasi dan menyerahkan memo bantahan atau mendesak supaya suruhanjaya diraja ditubuhkan. Adakah MCA, Gerakan dan DAPbegitu terkehadapan dalam isu ini? Begitu juga dengan Pas dan PKR (belum wujud lagi), adakah mereka begitu bersungguh-sungguh dalam mempertahankannasib Mustakizah?

Sehingga kini, kes kematian Mustakizah masih lagi menjadi misteri.Saya masih ingat pada November 2005, kononnya tahanan warga China telah dipaksa berbogel dan ketuk ketampi oleh seorang anggota polis wanita semasadalam tahanan. Aksi tersebut telah dirakam dan gambarnya menghiasi dada-dada akhbar tempatan terutamanya akhbar berbahasa Cina.

Dengan rasa bersalah yang teramat sangat, walaupun belum dibuktikan, kerajaan ketika itu telahmengarahkan Menteri Dalam Negeri, untuk segera terbang ke China bagimenjelaskan sebarang kekeliruan yang mungkin timbul akibat daripada kejadian tersebut.Semua ini hasil desakan dan tindakan ekstrem MCA, Gerakan dan DAP, termasukakhbar-akhbar Cina, serta tidak ketinggalan parti-parti pembangkang. Setelah siasatan dijalankan, ternyata gadis yang dipaksa berbogel itu bukan wargaChina tetapi seorang gadis Melayu.

Malang sungguh menjadi orang Melayu, selepas itu, kes ini tidak lagi dibincangkan, malah menjadi senyap dan tidakdibahaskan lagi di dada-dada akhbar, terutama akhbar Cina.Apa yang saya maksud di sini ialah bila sesuatu kejadian yang menimpa orang Melayu, tidak ramai yang berasa sensitif tetapi bila orang lain terutamanya(Cina dan India), seolah-olah hari sudah hampir kiamat seperti tidak ada isu lain yang hendak dibincangkan lagi.Kita jarang berpolitik untuk mempertahankan apa yang benar dan apakah yangsalah? Tetapi kita lebih banyak berpolitik dengan politik yang merugikan iaitu menuding jari untuk melihat siapakah yang menang (benar), siapakah yang kalah (salah).

Politik hanya untuk mencari keuntungan politik ataumendapat undi politik, sedangkan maruah agama dan bangsa tergadai.Berbaloikah dengan berpolitik sebegini? Sedangkan orang lain sentiasamengambil kesempatan hasil dari kelemahan kita?Kita juga jarang berpolitik melihat kepentingan semua kaum, tetapiberpolitik secara sempit mempertahankan kaum sendiri sehingga hilangrasional akal.

Tujuannya tidak lain, untuk mempertahankan kuasa danmemancing undi. Masing-masing mahu menjadi jaguh kaum, dengan mengenepikankepentingan umum. Berapa banyak surau dan masjid dirobohkan untuk tujuan pembangunan? Berapa ramai bukan Islam tampil mempertahankannya? Orang Islammasih boleh menerimanya. Itulah sikap toleransi yang amat saya kagumi.Tetapi bila ada satu kuil atau tokong dirobohkan bagi tujuan pembangunan,satu Malaysia bagaikan nak ribut dan kelam-kabut seolah-olah telah berlaku penganiayaan terhadap orang bukan Islam.Malaysia diperlihatkan tidak mengamalkan kebebasan beragama.

Macam-macam tuduhan dibuat, tidak cukup dalam negeri, dibawa sama keluar negeri untuk menagih simpati dan memburuk-buruk tanahair sendiri. Berbaloikah?Sedangkan kita semua sedia maklum bahawa rumah ibadat orang bukan Islam(Hindu, Buddha dan Kristian) melebihi berkali-kali ganda daripada jumlah masjid dan surau.Jumlah kuil Hindu sahaja sudah melebihi masjid dan surau, apatah lagi jika dicampurkan dengan rumah ibadat agama Buddha dan Kristian dan lain-lain.

Sedangkan semua sedia maklum bahawa orang Islam adalah penduduk majoriti dan agama Islam adalah agama rasmi negara ini.LogikDari segi logik dan rasionalnya, sudah tentu kita mahu melihat bilangansurau dan masjid melebihi rumah ibarat yang lain, dengan mengambil kira sejarah dan keistimewaan Islam (Melayu) seperti yang termaktub dalam perlembagaan.Tetapi adakah ia berlaku? Jawapannya, tidak.

Realiti yang jelas adalah, kitamempunyai patung yang tertinggi dan terbesar di dunia, walaupun penduduknyahanya berjumlah lebih kurang 10 peratus. Beginilah nasib Melayu di bumi Melayu. Terlalu menjaga hati orang, sehingga hati sendiri terguris tiadasiapa yang tahu atau mungkin orang lain tak ingin ambil tahu, sebab tidak berkaitan atau tidak menguntungkan.Saya juga teramat ingin mendengar kenyataan daripada orang bukan Melayu(parti politik Cina dan India) tentang pembelaan nasib umat Islam CinaUighur yang dibunuh secara terancang oleh kerajaan China. Kenapa mereka tidak bersuara menentang tindakan ganas ini?Hanya kerana orang Cina itu beragama Islam, maka ia menjadi senyap.

Bayangkanlah kalau yang terlibat itu adalah Cina yang tidak Islam, sudahtentu mereka akan melompat-lompat.Begitu juga isu apabila adalah orang Cina/India yang bertindak keluardaripada Islam yakni Murtad atau orang Melayu murtad, berapa ramai bukan Melayu yang tampil ke hadapan memberitahu mereka supaya janganlah murtad.Berapa ramai kalangan mereka yang memujuk mereka yang mahu murtad agarjangan murtad, hormatilah agama Islam seperti yang termaktub dalamperlembagaan dan jagalah hati orang Melayu Islam. Apa yang selalu kita dengar ialah mereka akan mengapi-apikan lagi mereka yang ingin murtad untuk terus murtad dan mempertahankannya bermati-matian setelah mereka murtad.Mereka mengatakan ini adalah hak asasi manusia. Tetapi bila mana tiba isuberkaitan Islam, maka semua hak asasi itu hilang entah ke mana.

Yang dicari hanya ketidakadilan Islam, ketidakadilan mahkamah syariah dan bermacam-macam lagi.Ini tidak termasuk lagi isu perebutan mayat saudara baru yang meninggal. Apayang saya tahu, kita selalu mengalah berhadapan dengan golongan ekstrem ini.Paling menyedihkan, mereka langsung tidak bersyukur apabila kita beralah.Tetapi apabila mereka tidak mendapat apa yang mereka hajatkan, setelah undang-undang menyebelahi kita, maka kita (agama Islam dan mahkamah syariah)akan dikecam habis-habisan.Justeru, sudah sampainya kita berpolitik secara matang dengan meletakkan kepentingan semua kaum di hadapan bertunjangkan kepada perlembagaan,berbanding politik etnik (kaum) yang sempit.

Dalam isu Beng Hock ini, bersabar dan tunggulah sehingga siasatan selesai.Jangan membuat andaian dan mengapi-apikan isu ini, kerana ia tidakmenguntungkan sesiapa. Yang pergi tetap telah pergi, hidup ini perluditeruskan. Jadikanlah ia sebagai suatu ikhtibar untuk kita menerokai atauberpolitik dengan lebih baik seperti mana Allah SWT berfirman dalamal-Quran, jadikanlah sesuatu kejadian yang berlaku sebagai pengajaran, wahai orang-orang yang mempunyai pandangan.


Dr. Mohd Ridhuan Tee
Penulis ialah Pensyarah Kanan,
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia.

1 comment:

melayuangkat said...

Assalamualaikum anakku Harimau,

Memang tepat sekali tulisan Ust. Dr. Ridhuan Tee. Namun ramai orang Melayu sendiri tidak peka dan sensitif terhadap apa sebenarnya yang sedang berlaku dalam suasana politik sekarang ini.

Kadang kadang manusia celek tetapi tidak bermakna mereka boleh melihat. Ada telinga belum bermakna boleh mendengar dengan sebenarnya. Mereka lihat dan dengar APA yang mereka MAHU sahaja.

Allah, Selamatkanlah bangsa, Agama dan Negara kami.