Petikan Salafi

"Demi Allah, kita berperang bukan berdasarkan bilangan, kekuatan atau Jumlah, kita berperang untuk memuliakan Agama yang telah dimuliakan Allah ini" Abdullah Ibn Rawahah r.a.


"Demi Allah! Debu yang berada di hidung kuda para sahabat nabi s.a.w yang berjuang bersama Nabi s.a.w lebih mulia dari kebanyakan sultan atau raja yang ada dalam dunia ini." Dr. Asri

"Demi Allah! Aku tolak Syiah; bukan dengan tangan tetapi dengan kaki" Harimau Menaip.



Mutiara Kata

Dari Ibnu Umar ra berkata: Rasulullah saw memegang pundakku dan bersabda, “Jadilah engkau di dunia ini seperti orang asing atau penyeberang jalan.” Ibnu Umar ra berkata, “Jika kamu berada di petang hari, jangan menunggu pagi hari, dan jika engkau di pagi hari janganlah menunggu petang, manfaatkanlah masa sihat. Sebelum datang masa sakitmu dan saat hidupmu sebelum datang kematianmu.” (HR. Bukhari)

“Sesungguhnya bermula datangnya Islam dianggap ghurabaa(dagang/asing) dan akan datang kembali ghurabaa(dagang/asing) maka berbahagialah orang-orang asing itu. Para sahabat bertanya kepada Rasulullah Saw, “Ya Rasulullah, apa yang dimaksud orang asing itu?” Lalu Rasulullah menjawab, “Orang yang melakukan kebaikan-kebaikan di saat orang-orang melakukan kerosakan.” (HR. Muslim)

Dan dalam riwayat lain, "Sesungguhnya baginda ditanya perihal orang-orang yang asing itu, lalu baginda menjawab, "Iaitu orang-orang yang menghidupkan-hidupkan apa yang telah dimatikan manusia dari sunnahku" (HR Muslim, Ibnu Majah, dan at-Thabrani)

Dalam riwayat lain dari Ibnu Wahbin, "Baginda saw. bersabda, "Kebahagiaanlah bagi orang-orang yang asing, iaitu mereka yang berpegang teguh pada kitab Allah ketika ditinggalkan oleh orang banyak dan mengerjakan sunnah ketika dipadamkan oleh orang banyak"

Pemuda-Pemudi Harimau

6.3.09

Manual Buat Calon Timbalan Presiden

Orang kata, Ali Rustam tak pandai cakap omputih. Habis tu, macam mana nak jadi Timbalan Presiden? Orang juga kata, kalau tak pandai cakap omputih, tak boleh pergi jauh dalam politik. Tertanya di benak, bukankah kita mempunyai bahasa sendiri? Kenapa bahasa asing perlu menjadi suatu requirements?

Rupanya, ada penyelesaian untuk masalah ini. Di bawah adalah manual asas bagi pemimpin yang kejang lidah bila berbahasa omputih.

1. BELACAN = BELL - ARCH - UN
2. TEMPE = TEMP - AIR
3. CENCALUK = CHANGE - CHARGE- LOOK
4. JERING = JAR - INK
5. PULUT PANGGANG = PULL -OUT PUNK - GANG
6. AYAM PERCIK = ARE - ARM - PERT - CHECK
7. KUIH KODOK = COW - EIGHT COW - DOG
8. SIPUT SEDUT = SHIP - OUT SAD - OUT
9. PULUT KUNING = PULL - OUT CORN - INK
10. KUIH KARIPAP = COW - EIGHT CARRY - PUB
11. LEMPENG PISANG = LAMP - PINK PEACE - LUNG
12. PEKASAM = PEAK - A - SOME
13. GULAI KAMBING = GOALLY - COME - IN
14. SIRAP = SAY - RUBB
15. GULAI LEMAK = GOAL - LIE LAMP - MARK
16. CILI PADI = CHILD - LY - PADDY

Say-Nung Boo-Gun? Say-La-Mart Main-Choo-Bear.

13 comments:

NOBISHA said...

Bagus panduan tu. Harap2 selepas ni tak ada lagi orang yang makan BURN FISH di Umbai!

:)

Budak Parlimen BAGAN DAT0H said...

bk ali ketam jer x taw bahasa inggeris..
lg 1 cal0n tim presiden muhd mike tys0n p0wn lbih kurang ali ketam gak.
2x5,5x2...
igt kes bwk wit b'guni kat 0st0lia..
ble kene bicara kat c0urt 0st0lia,ape yg mike tys0n ckp..
x kn x igt k0t...
wakakakakak...

waruna said...

:) tumpang senyum..

e said...

Aduh..cam ne nak jadi sorang pemimpin kalau cara nak berkomunikasi pun tak lepas.Tak kan nak upah penterjemah bahasa 24 jam sehari?Kalau rasa tak layak tu..udah2 la..

MANTRA said...

Im from melaka but i dont say burnt fish except for my Ketua Menteri... joke of the era...

Dont worry guys if you dont vote for him... we wont feel the pinch... org melaka fahammmmm

melayuangkat said...

Assalamualaikum,

Apa nak heboh heboh pasal colon UMNO tak tahu Speaking.

Tu, dekat Dewan yang Mulia tu, berlambak-lambak YB yang tatak tahu cakap tu Melayu. Pun jadi YB Jugak, makan gaji buta.

Kadang kadang memalukan sahaja bila nak sebut perkataan pun pelat pelat, tersekat sekat. Orang Melayu juga yang baik hati yang tolong kan mereka mereka ini di Dewan Yang Mulia tu. Yang pangkah mereka di kertas undi.

ZIM said...

hahaha. orang putih kat iklan kopi pun pandai cakap melayu.. cakap kedah lagi.

my Se-chair-one =mai secawan

azlan said...

Mmmmm.. Ramai rupanya yang ketawa kerana ramai pemimpin tak tau cakap orang putih. Oleh itu, marilah sama-sama berpakat untuk sokong PPSMI

hilux said...

cakap orang puteh jangan sampai air liur terjebih kat tepi macam Shaberry Chaik atau Najib!!!

Anak Pendang Sekeluarga said...

salam ziarah,blog yang bagus,jemput penulis muzakarah di blog saya,dan sila add blog saya...tq

ayor lemuju said...

Hurry-more,

Upper young core chuck-up nee? Much charm bore dough jeer... Tar pea, bar told car Rose Thumb two tuck pun die in grease? Young too Mud Type coat? Deer cutter -- prestation...

== eye yore lemur jew

Harimau-Menaip said...

Hay-Bart Hung Knee eye-yore-lemur-jew....tear-oo-jar I..Auuww!

ayor lemuju said...

hare hare hare! Nug tugger luck.

Nun tea key tar bow lay same bunk, awe rung tuck par hum. Hare hare hare!