Petikan Salafi

"Demi Allah, kita berperang bukan berdasarkan bilangan, kekuatan atau Jumlah, kita berperang untuk memuliakan Agama yang telah dimuliakan Allah ini" Abdullah Ibn Rawahah r.a.


"Demi Allah! Debu yang berada di hidung kuda para sahabat nabi s.a.w yang berjuang bersama Nabi s.a.w lebih mulia dari kebanyakan sultan atau raja yang ada dalam dunia ini." Dr. Asri

"Demi Allah! Aku tolak Syiah; bukan dengan tangan tetapi dengan kaki" Harimau Menaip.



Mutiara Kata

Dari Ibnu Umar ra berkata: Rasulullah saw memegang pundakku dan bersabda, “Jadilah engkau di dunia ini seperti orang asing atau penyeberang jalan.” Ibnu Umar ra berkata, “Jika kamu berada di petang hari, jangan menunggu pagi hari, dan jika engkau di pagi hari janganlah menunggu petang, manfaatkanlah masa sihat. Sebelum datang masa sakitmu dan saat hidupmu sebelum datang kematianmu.” (HR. Bukhari)

“Sesungguhnya bermula datangnya Islam dianggap ghurabaa(dagang/asing) dan akan datang kembali ghurabaa(dagang/asing) maka berbahagialah orang-orang asing itu. Para sahabat bertanya kepada Rasulullah Saw, “Ya Rasulullah, apa yang dimaksud orang asing itu?” Lalu Rasulullah menjawab, “Orang yang melakukan kebaikan-kebaikan di saat orang-orang melakukan kerosakan.” (HR. Muslim)

Dan dalam riwayat lain, "Sesungguhnya baginda ditanya perihal orang-orang yang asing itu, lalu baginda menjawab, "Iaitu orang-orang yang menghidupkan-hidupkan apa yang telah dimatikan manusia dari sunnahku" (HR Muslim, Ibnu Majah, dan at-Thabrani)

Dalam riwayat lain dari Ibnu Wahbin, "Baginda saw. bersabda, "Kebahagiaanlah bagi orang-orang yang asing, iaitu mereka yang berpegang teguh pada kitab Allah ketika ditinggalkan oleh orang banyak dan mengerjakan sunnah ketika dipadamkan oleh orang banyak"

Pemuda-Pemudi Harimau

22.4.09

Melayu Yang Tidak Hilang Seninya

Kesenian Melayu memang indah. Rakyat Malaysia malah kaum Melayu sendiri tidak tahu bahawa kesenian Melayu memang halus. Harimau rasa, YB Elizabeth juga sukakan kesenian Melayu. Hari ini, kita bertuah kerana Harimau dengan rasa rendah diri menyiarkan sepotong gambar yang memaparkan kesenian Melayu dahulu-kala. Mungkin, kesenian ini sudah besar dan panjang sekarang.



Hayatilah (kalau boleh, pakai kanta pembesar).

Harimau: bosan dengan cerita politik mutakhir. Senang cerita, pecat sahaja pemimpin korup dan lantik muka baru yang suci bersih (macam anak-anak dalam gambar di atas).

9 comments:

Pak Oncu said...

Bila den guna kanta pembesar den nampak ekau punya matakalo,,,,, cinonit yooooh ,,,, sekarang tontu dah godang matakalo ekau,,,,, haha aha ha ha ha aha

Ahmad Albab Yang Punyaaaa... said...

gambaq ni macam dua hulubalang melayu jaga seekoq kambing putih je...

melayuangkat said...

Assalamualaikum anakku Harimau,

Terima Kasih atas gambar ini. Sedih dan mencuit perasaan Mak Cik, insaf Mak Cik asal usul Orang Melayu kita.

Beginilah anakku,

A picture says a thousand words...

Dari telanjang ke Armani suits..sekarang.

Tapi masih ramai yang tak puas hati dan tak bersyukur-syukur...

Semoga kita tidak tergolong dalam golongan ini..

mountdweller said...

Salam Tok Rimau.

Tidakkah lucah tu!

mountdweller said...

izinkan saya copy gambar tu.

Harimau-Menaip said...

Tuan Mountdweller,

Ia terpulang dari segi mana penafsiran kita.

Waalaikumussalam Ibu,

Melayu sudah jauh berjaya sebenarnya. Kita saja yang tidak perasan.

Pak Oncu,

Den cito pasal "kesenian" kat belakang budak tu.Bukan yang ada pada budak tu. hehehehe.

misz_A said...

salam singgah...

Zam said...

Salam.

Gayanya macam di Bali tu.

indraputra80 said...

Gua lambat sikit dapt usar Blog ari ni.

Sebenarnya Melayu Dulu kini dan selama lamanya begitu lah die nya.

Cuma sekarang keadaan sikit berbeza.